četrtek, 24. julij 2014

Firence/ Toskana/Piza/ 5 Terre

Poletni road trip


1. dan

FIRENCE

Najlepše zanimivosti Firenc si zbrane na tako strnjenem območju, da se zdi, kot bi mesto razkrivalo svoje zaklade prav na vsakem koraku. 




PONTE VECCHIO
Ponte Vecchio oziroma Stari most, najstarejši v firencah, je bil zgrajen 1345. Je edini most v mestu, ki med drugo svetovno vojno ni bil uničen. Na mosti so bili od nekdaj delavnice, vendar 1593 je vojvoda Ferdinand 1. zaradi hrupa in smradu s  Ponte Vecchia izselil mesarje, strojarje in kovače, ki so bili tu od začetka. Delavnice so obnovili ter vanje naselili bolj spodobne zlatarje. V trgovinah, ki stojijo namostu in nad njimi, še sedaj izdelujejo sodoben  in starisnki nakit.

pogled na most Ponte Vecchio

pogledm na most Ponte Vecchio in Vasarijev hodnik

SANTA MARIA DEL FIORE
Santa Maria Del Fiore, duomo oziroma firenška katedrala, stoji v osrčju firenc i z velikansko kupolo obvladuje mesto. Njena velokost odseva odločnost Firenčanov, da bi bili v vsem najbolši, in še zdaj je duomo najvišja stavba v mestu.

Dodaj napis



KAMPANILE
 85m visoki zvonik je 6m nižji od kupole. Oblečen je v bel, zelen in rožnat toskanski marmor.

Kampanile

PIAZZA DELLA SIGNORIA
Piazza je edinstvena kiparskagalerija na prostem in je bla skupaj s Palazzom Vecchiem središče firenške politike od 14. stol naprej. Meščani so se tu zbirali, ko jih je veliki zvon v Palazzu poklical na parlamentarno (javni sestanek).

Mestna hiša - Palazzo Vecchio

Santa Maria Novella


2. dan 

SAN GIMIGNANO

Značilna silhueta San Gimignana je pozdravljala vernike v srednjem veku, saj je mesto ležalo na glavni romarski cesti v Rim. 



Vodnjak iz 12 stol. in srednjeveški palazzi na trikotni Piazzi della Cisterna

MONTERIGGIONI

Monteriggioni je dragulj med srednjeveškimi mesti na gričih. Zgrajeno je bilo  1203 in deset let pozneje je postalo garnizijsko mesto. Popolnoma ga obkrožajo visoki zidovi s 14 močno utrjenimi stolpi, ki so bili zgrajeni za obrambo severnih meja sienskega območja pred vpadi firenške vojske. Dante je mesto uporabil kot prispodobo za brezno v osrčju svojega Pekla, kjer primerja Monteriggionijevo citadelo v obliki obroča okronano s stolpi z velikani ki stojijo na obrambnem jarku.







pogled iz obzidja


NASTANITEV NA KMEČKEM TURIZMU SAN GIORGIO za 3 dni

od Siene oddaljen 6 km














3. dan

vožnja po Toskanski pokrajini (Le Crete)

 

















Vožnja mimo vasi Mucigliani

Vas Mucigliani
Asciano


PIENZA
V renesansi je mestno jedro Pienza v celoti obnovil papež Pij II.. PApež se je tu rodil 1405, ko se je kraj imenoval Corsignano. Enea Silvio Picoolomini, pozneje Pij II. je postal vodilni humanistični učenjak in filozof. 1458 je bil izvoljen za papeža in naslednje leo je v Corsignanu naročil gradnjo novega mestnega jedra ter mesto sebi na čast poimenoval v Pienzo. Svoje rojstno mesto je želel spremeniti v idealno renesančno mesto, vendar je bilo uresničenih le nekaj stavb. V bližini je samostan Sant' Anna in Camprena s prelepimi freskami.


Trg in mestna hiša v Pienzi



MONTEPULCIANO

Montepulciano je zgrajen na izkem apnenčastem grebenu in je s 605m nadmorske višine najvišje ležeče toskansko mesto. Obdajajo ga obzidja in utrdbe, ki jih je za Cosima l. 1511 zasnoval Antonio da Sangallo starejši. Za zidovi so ulice natrpane s palazzi in cerkvami v renesančnem slogu, mesto pa je znano predvsem po krajevnih vinih Vino Nobile. Corso, dolga vijugasta ulica, se dviga do glavnega trga, ki krasi vrh hriba.






Madona di San Biagio na obrobju Montepulciana stoji na ploščadi pod mestnim obzidjem.






4. Dan

SIENA

Najpomembnejše sienske zanimivosti so v omrežju ozkih ulic in alej okoli pahljačaste Piazze del Campo. Ulice so na različnih višinah, ker Siena, tako kot Rin, stoji na sedmih gričih. Zato je raziskovanje še bolj prijetno:v nekem trenutku vam mesto leži pred nogami, že v naslednjem pa se znajdete v labirintu srednjeveških stavb. 




PALAZZO PUBBLICO

Elegantna gotska mestna hiša je bila dokončana 1342. Zvonik je visok 102 m in je drugi najvišji srednjeveški zvonik v Italiji.


PIAZZA DEL CAMPO

Campo (polje) je razdeljeno na devet označenih odsekov, ki simbolizirajo svet devetih, ki je vladal srednjeveškemu mestu. 


SIENSKA DUOMO

Sienska duomo (1136 - 1382) je med najveličastnejšimi italijanskimi katedralami in ena redkih južno od Alp, ki je bila v celoti zgrajena v gotskem slogu. Številni meščani so pomagali prevažati črni in beli kamen za gradnjo iz kamnolomov na obrobji mesta. 1339 so Sienčani želeli zgraditi novo južno ladjo, da bi duomo postal največja katedrala v krščanskem svetu. Načrt ni bil izveden, ker je kmalu zatem mesto prizadela kuga in umrla je večina prebivalstva. V nedokončani ladji je zdaj muzej gotskih skulptur.

 




intarzirani marmorni tlaki

 

Vožnja po okolici Chiantija

Ob poti so gradovi in vinogradniška posestva

 


 

5. Dan

PISA

Od 11. do 13. stol. je pisanska mogočna mornarica mestu zagotavljala prevlado nad zahodnim Sredozemljem. Trgovskenpovezave s Španijo in severno Afriko so vodile v kulturno revolucijo ki se zrcali v veličastnih stavbah iz tistega obdobja: duomo, krstilnici in zvoniku.Zaton Pise se je začel, ko se je v arnu začel nabirati mulj. Slano močvirje, delno naravni rezervat, zdaj ločuje mesto od morja.



Krstilnica


Duomo


Poševni stolp (zvonik)

LUCCA

Lucca je 180 pr. n. št. postala kolonija antičnega Rima in značilna mreža pravokotno sekajočih se ulic o tem priča še danes. Osupljiva eliptična oblika Piazze del Mercato posnema obliko rimskega amfiteatra.



 

 

TORRE DEI GUINIGI

To je srednjeveški stolp z drevesom črnike, ki raste na vrhuj je razpoznavni znak Lucce

TORRE DEI GUINIGI



San Martino


 

 

NASTANITEV NA KMEČKEM TURIZMU agriturismo-pipetta v kraju LEGNARO blizu LEVANTA za 3 dni

 http://www.agriturismo-pipetta.it/

 

pogled na sosednje vasi iz Legnara 






v daljavi Levanto


Levanto

6. dan

izležavanje na okoliških plažah Levanta


7. dan

Izlet z ladijo po vasicah Cinque Terre

Cinque Terre 

je naziv 18-kilometrskega pasu severozahodne obale Ligurskega morja v Italiji s številnimi zalivi in plažami, obdanimi s strmim reliefom. V dobesednem prevodu ime pomeni »Pet dežel«, vendar gre pravzaprav za pet slikovitih vasi, ki si od severa sledijo v naslednjem vrstnem redu: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola in Riomaggiore. Vasice so nastale ob skalnati, strmi klifni obali, ki se v vrsti zaporednih teras z vinogradi spušča proti morju. Od leta 1997 je območje Cinque Terre skupaj s sosednjim parkom Portovenere in bližnjimi otoki Palmaria, Tino in Tinetto uvrščeno na Unescov seznam dediščine.


Monterosso al Mare, baje ena najlepših plaž v Italiji

Monterosso al Mare

 

Vernazza

Vernazza

 

Corniglia

 

Manarola

 

Riomaggiore

Riomaggiore

 

 

 

 

 

 

 

1 komentar: